KAJIAN KELAYAKAN PASAR STUDI KASUS: USULAN PENDIRIAN PROGRAM STUDI SARJANA TERAPAN PENGELOLAAN KONVENSI DAN ACARA DI POLITEKNIK PARIWISATA LOMBOK

Muh Yahyaddin, H Hamsu Hanafi, Ni Made Eka Mahadewi, Herman Herman, Muhammad Husni HM, Herry Sastrawan

Abstract


Lombok tourism industry requires systematic human resource management through MICE education to compete at the global level. The initial strategy needed is to conduct a market feasibility study on the proposed establishment of MICE Study Program. This study aims to explain the various factors determining the interest of prospective students and the perception of tourism stakeholders on the proposed establishment of a Convention and Event Management Study Program at Lombok Tourism Polytechnic. The case study method with a qualitative descriptive approach was applied towards 252 vocational students. The study showed that the interest of students in continuing their studies is perceived high determined by six factors. Furthermore, the tourism stakeholders shows their support for the proposed establishment of the study program. This study is expected to be a fundamental basis in strengthening the competitiveness of MICE in Lombok.


Keywords


MICE, Lombok, Human Resources, Educational Institution

Full Text:

PDF

References


Allen, P., dan Hinrichs, C. (2007). Buying into “buy local”: Engagements of United States local food initiatives. In D. Maye, L. Holloway, & M. Kneafsey (Eds.), Alternative food geographies. Annals of the American Association of Geographers. London: Elsevier.

Andiani, N. D. (2014). Pengelolaan Wisata Konvensi. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Ghozali, Imam. 2009. Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program SPSS. Semarang : UNDIP.

Ismawati, E. (2011). Metode Penelitian Pendidikan Bahasa dan Sastra. Surakarta: Yuma Pustaka

Kemenparekraf. (2020). https://pedulicovid19.kemenparekraf.go.id/kemenparekraf-prioritaskan-industri-MICE-domestik-dalam-tatanan-new-normal/ diakses pada tanggal 12 januari 2021 pukul 10:06 WIB.

Kesrul, M. (2004). Meeting, Incentive Trive, Conference, Exhibition. Jakarta: Graha Ilmu

Krjogja. (2019). https://www.krjogja.com/ekonomi/bisnis/peringkat-17-dunia-industri-MICE-indonesia-terus-digenjot/ diakses pada tanggal 12 januari 2021 pukul 10:04 WIB.

Montgomery, R.J dan Strick, S.K. (1995). Meetings, conventions, and expositions-An introduction to the industry. New York : Van Nostrand Reinhold.

Parasuraman, A., Zeithalm, V.. dan Berry L.. (2005). SERVQUAL: A Multiple item.PT. Logos Wacana Ilmu.

Pendit, N. S. (1999). Wisata Konvensi, Potensi Gede Bisnis Besar. PT Gramedia Pustaka Utama : Jakarta.

Peraturan Menteri Pariwisata Nomor 2 Tahun 2017 tentang Pedoman Tempat Penyelenggaraan Kegiatan (Venue) Pertemuan, Perjalanan Insentif, Konvensi dan Pameran.

Peraturan Menteri Pariwisata Nomor 6 Tahun 2017 Tentang Kurikulum Kompetensi Program Pendidikan Tinggi Di Lingkungan Kementerian Pariwisata

Priyatno, Duwi. 2013. Analisis Korelasi, Regresi, dan Multivariate dengan SPSS. Yogyakarta : Gava Media.

Rojewski. J.W (2009). A conceptual framework for technical and vocational education and training. In R. Maclean, D. Wilson, & C. Chinien (Eds.), International Handbook of Education for the Changing World of Work, Bridging Academic and Vocational Learning (pp. 19-40). Bonn: Springer

Septemuryantoro, S. A. dan Dima, C.C. (2018). “Pembelajaran Wisata MICE (Meeting, Incentive, Conference And Exhibition) Untuk Menciptakan Sdm MICE Di Kalangan Mahasiswa Perhotelan Universitas Dian Nuswantoro”. Prosiding SENDI_U 2018. ISBN: 978-979-3649-99-3.

Setiana, M.A.T. (2017). Faktor Internal dan Eksternal yang Mempengaruhi Motivasi Peserta Mengikuti Pelatihan Memasakdi LKP IONS Yogyakarta. Tugas Akhir Skripsi, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Yogyakarta.

Setyawan, H. (2018). “Daya Saing Destinasi MICE di Indonesia”. Jurnal Pariwisata Terapan, Vol. 2, No.1, 2018.

Sudaryono. (2019). Metodologi Penelitian: Kuantitatif, Kualitatif, dan Mix Method. Ed. 2. Depok: Rajagrafindo Persada

Sudira, Putu. 2015. Menegakkan Kembali FT sebagai Fakultas Pencetak Guru Kejuruan Profesional dan Pengembangan Ilmu Pendidikan Vokasional. Yogyakarta: Paper FTUNY.

Syardiansah. (2017). “Faktor – Faktor yang Mempengaruhi Mahasiswa Baru Memilih Program Studi pada Fakultas Ekonomi Universitas Samudra”. Jurnal Manajemen dan Keuangan, Vol. 6, No.2, Nov 2017.

Undang - Undang Nomor 20 Tahun 2003 tentang Sistem Pendidikan Nasional.

Warta Ekspor. (2011). Potensi Industri MICE Indonesia. Kementerian Perdagangan Republik Indonesia. Ed. Juli 2011.

Yoeti, O. (2000). Manajemen Wisata Konvensi. Jakarta: PT. Pertja

Profil Penulis

Dr. Muh. Yahyaddin, M.M., Dr. H Hamsu Hanafi,M.M., dan Herman, SST. Par., M. Par., merupakan Dosen Tetap di Politeknik Pariwisata Lombok. Muhammad Husni HM. MM.Par dan Herry Sastrawan, S.IP., M.Si merupakan tenaga pengajar di Politeknik Pariwisata Lombok. Sementara, Dr. Ni Made Eka Mahadewi., M.Par., CHE., CEM merupakan Dosen Tetap di Politeknik Pariwisata Bali.




DOI: https://doi.org/10.33758/mbi.v16i5.1397

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________
MEDIA BINA ILMIAH

ISSN 1978-3787 (print) | 2615-3505( online)
Published by BINA PATRIA | Email: laloemipa@gmail.com

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

View My Stats